Ο πρώτος αμπελώνας με Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα φυτεύτηκε την δεκαετία του 1960 στο Μέτσοβο. Έκτοτε το χρησιμοποιούν πολλοί παραγωγοί σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τοποθετώντας το ανάμεσα στα κορυφαία τους κρασιά. Το βαθύ χρώμα, ο ιδιαίτερος αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας, το εύρος στο στόμα και η ποικιλιακή του ταυτότητα, είναι μόλις κάποια από τα ποιοτικά στοιχεία που οδήγησαν πολλά οινοποιεία στην αξιοποίηση του.
Το Cabernet Sauvignon είναι επιρρεπές στις περισσότερες ασθένειες και ευαίσθητο στη ξηρασία, έτσι αποδίδει καλύτερα στις σχετικά ψυχρότερες περιοχές της Ελλάδος. Ως προς το στιλ, τα περισσότερα ελληνικά Cabernet είναι πιο κοντά σε αυτά της Ευρώπης και κυρίως σε κάποια κρασιά από το Μπορντό από τις πιο ζεστές χρονιές, αλλά με περισσότερο φρούτο, πιο ισορροπημένη οξύτητα, χωρίς την αυστηρότητα και την ορυκτότητα ενός τυπικού γαλλικού κρασιού. Συνήθως ο αλκοολικός του τίτλος ξεπερνάει το 13%. Έχει αποδειχθεί ότι τα ποιοτικά ελληνικά Cabernet έχουν την δυνατότητα να παλαιώσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Εμφανίζεται πολύ συχνά σε χαρμάνια, όπως για παράδειγμα με το Αγιωργίτικο, χαρίζοντας επιπλέον οξύτητα, σώμα, δομή και σύνθετα αρώματα μικρών μαύρων φρούτων. Η ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα στη Χαλκιδική είναι η μοναδική ζώνη ΠΟΠ στην οποία επιτρέπεται η χρήση Cabernet Sauvignon μαζί με το Cabernet Franc και το Λημνιό.
Πηγή:https://winesofgreece.org/