Λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, μία από τις 50 που υπήρχαν παλαιότερα στο νησί. Οι ρίζες του κατσανού είναι διάσπαρτες σε όλα τα αμπελοτόπια του νησιού, πράγμα που κάνει δύσκολη τη συγκομιδή του. Ηταν από τις ποικιλίες που συμμετείχαν πάντα στην παρασκευή του φημισμένου Vinsanto. Επειδή ήταν πρώιμη, οι Σαντορινιοί τη μαζεύαν μαζί με τη γαϊδουριά, άλλη γηγενή ποικιλία και την έλιαζαν στις ξερολιθιές του αμπελιού. Μέχρι να τελειώσει ο τρύγος, είχανε έτοιμες και τις σταφίδες τους για το χειμώνα. Το κρασί της είναι ντελικάτο, πολύ διαφορετικό από το ασύρτικο. Του ταιριάζουν τα όστρακα και τα ελαφριά πιάτα με λεμονάτες σάλτσες.
Πηγή:http://www.bankofwine.gr/