Κυδωνιτσα

Κυδωνίτσα

Η Kυδωνίτσα είναι η πιο γνωστή από μια ομάδα «εξαφανισμένων» και ασυνήθιστων ποικιλιών αμπέλου, που αναδύθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, από την περιοχή της Λακωνίας, στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Είναι μια λευκή ποικιλία αμπέλου, που δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, ενώ αποτελεί ποικιλία του χαρμανιού του γλυκού λευκού κρασιού ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia. Ωστόσο, το δυναμικό αυτής της περιοχής είναι τόσο μεγάλο, που η πραγματικά ελκυστική Kυδωνίτσα δίνει μόνο μια ιδέα γι’ αυτό.

Οι αμπελουργοί της Λακωνίας γνωρίζουν τις δυνατότητες της Kυδωνίτσας, εδώ και πολλές δεκαετίες. Η περιοχή της Λακωνίας έχει πολλές εκτάσεις καλλιεργούμενες με διάφορες ποικιλίες και γι’ αυτό, η αποκλειστική λήψη Kυδωνίτσας ήταν δύσκολη. Η κατάσταση αυτή επικρατούσε μέχρι τις αρχές της τελευταίας χιλιετίας, που κάποιοι ανήσυχοι παραγωγοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέες καλλιεργούμενες εκτάσεις με Kυδωνίτσα. Η Kυδωνίτσα δίνει κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα μέτριας έντασης και έντονα αρώματα, στα οποία κυριαρχούν νότες ώριμου κυδωνιού (εξ ου και το όνομα της ποικιλίας «Kυδωνίτσα»). Στο στόμα είναι στρογγυλά, μαλακά και έχουν άρτια δομή. Προς το παρόν, οι μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις είναι λίγες και όλες προέρχονται από τη Λακωνία. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα προξενούσε έκπληξη αν οινοποιοί άλλων περιοχών αποφάσιζαν να επενδύσουν στις προοπτικές της Kυδωνίτσας.

Η Kυδωνίτσα συνδυάζει μια πολύ ξεχωριστή καταγωγή, ούσα εκπρόσωπος μιας σπάνιας γενιάς, ενώ παράλληλα τα αρώματα και το ύφος της μπορούν να γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή τους λάτρεις των αρωματικών και στρογγυλών λευκών κρασιών. Δίνει δε πολύ ευέλικτα κρασιά, κατάλληλους συνοδούς πουλερικών, σαλατών και λευκών αλμυρών τυριών. Κρασιά που καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε τρία χρόνια από την εσοδεία τους. Ωστόσο, οι πιο «ριψοκίνδυνοι» γευσιγνώστες μπορούν να κρατήσουν μερικές φιάλες μέχρι να γίνουν πέντε ετών…

Πηγή:https://winesofgreece.org/