Λαδικινο

Λαδικινό

Ανατολικής προέλευσης, ερυθρά ποικιλία οινοποιίας, μεταφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τη Λαοδικεία (Λαοδικεία > Λαοδικινό > Λαδικινό) της Συρίας στην Κρήτη κατά τους αλεξανδρινούς χρόνους

Ο Λαδικινός οίνος ήταν ευρέως γνωστός για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και λόγω των ποιοτικών χαρακτήρων του γλεύκους συμμετείχε στην παρασκευή του Κρητικού Μαλβαζία.

Η καλλιέργεια της ποικιλίας συνιστάται για το αμπελουργικό διαμέρισμα της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει έκταση 200 στρ. περίπου, συμμετέχει όμως στη σύνθεση πολυποικιλιακών αμπελώνων της Μεγαλονήσου.

Πηγή:http://www.keosoe.gr