Αν κάποιος ψάχνει μια ελληνική ποικιλία που να υπόσχεται να δροσίσει και να φρεσκάρει, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν πρωτόγνωρο για μεσογειακή χώρα εξωτισμό, το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο είναι η πρώτη που έρχεται στο μυαλό και μάλιστα αυτόματα. Το χαρισματικό αυτό σταφύλι –το πιο αρωματικό από όλα τα μέλη της οικογένειας των φιλεριών, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, με το συνθετικό «μόσχο» – διαθέτει ρώγες με ερυθρωπή ή γκριζωπή φλούδα. Ωστόσο, χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ξηρών λευκών και ελάχιστων αφρωδών οίνων. Τα τελευταία χρόνια τα μονοποικιλιακά ροζέ Μοσχοφίλερα αυξάνονται συνεχώς. Συχνά βέβαια συμμετέχει και σε χαρμάνια οίνων (ανάμεσά τους και πολλοί ΠΓΕ), όπου τα «ανεβάζει» με το μοναδικό άρωμά του.
Πυρήνας της καλλιέργειας του όψιμου Μοσχοφίλερο είναι η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα το οροπέδιο της Μαντινείας. Εκεί, στα ορεινά κρύα εδάφη της περιοχής, Μοσχοφίλερο-Μαντίνεια μεγαλουργούν, δίνοντας τους λευκούς οίνους ΠΟΠ Μαντίνεια. Αρκεί απλώς το ποτήρι να πλησιάσει τη μύτη και το Μοσχοφίλερο χαρίζει απλόχερα τα φίνα και εξωτικά αρώματά του, με νότες λίτσι, ροδοπετάλων και λεμονανθών. Με την πρώτη γουλιά παρασύρει με την παιχνιδιάρικη διάθεση που δημιουργεί το ελαφρύ σώμα του, τη γαργαλιστική οξύτητα και το πικάντικο τελείωμα. Το Μοσχοφίλερο μάλιστα δεν θυσιάζει τα χαρακτηριστικά αυτά ούτε όταν οινοποιηθεί με τη μέθοδο της Καμπανίας, για να δώσει λεπτά αφρώδη κρασιά, ούτε όταν εκχυλιστεί στην περίπτωση των ροζέ κρασιών, ούτε καν όταν ωριμάσει σε βαρέλι, στις σπάνιες περιπτώσεις που οινοπαραγωγοί αποφασίσουν να του προσδώσουν πάχος και όγκο.
Εξωτικό, αναπάντεχο και γεμάτο φρεσκάδα, το Μοσχοφίλερο πλημμυρίζει τις αισθήσεις, δημιουργώντας με μοναδικό τρόπο ένα αίσθημα ευφορίας και χαράς, είτε ως απεριτίφ, είτε δίπλα σε κομψά πιάτα. Κάθε νέος στην ηλικία, στη γνώση, αλλά και στη διάθεση, ανεξάρτητα από τη βιολογική του ηλικία, θα βρει στο Μοσχοφίλερο το εισιτήριο για ένα υπέροχο ταξίδι! Οι δε γνώστες μπορούν να εμπιστευθούν στο Μοσχοφίλερο τη χαλάρωση και την αναψυχή τους, χαμογελώντας πονηρά σε αυτήν τη σαγηνευτική ποικιλία.
Πηγή:https://winesofgreece.org/