Η ονομαστική ομοιότητα, καθώς και η καλλιέργειά της στα νησιά του Ιονίου (κοντά στην Ιταλία), έκανε κάποιους ναι υποστηρίζουν ότι η ποικιλία Ρομπόλα είναι ταυτόσημη με την καλλιεργούμενη στην ΒΑ Ιταλία Ribolla Gialla. Σημαντικές διαφορές όμως καθιστούν τη Ρομπόλα μια πραγματικά μοναδική και πολλά υποσχόμενη ποικιλία, τόσο στη μορφολογία όσο και στη γεύση. Ένα σταφύλι που αν καλλιεργηθεί και οινοποιηθεί σωστά, αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας λευκά ξηρά κρασιά με φίνο χαρακτήρα και μοναδική ικανότητα να εκφράζουν το terroir από το οποίο προέρχονται.
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ασθένειες, αλλά και στην ξηρασία, η Ρομπόλα αποζητά κατάλληλες συνθήκες για να ξεδιπλώσει τις αρετές της. Η κεντρική Ελλάδα, αλλά κυρίως τα νησιά του Ιονίου είναι οι βασικές περιοχές καλλιέργειάς της, με γνωστότερη όλων την Κεφαλλονιά. Εκεί άλλωστε δίνει τα κρασιά ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλλονιάς. Παρά τον ευπαθή χαρακτήρα της –που απαιτεί άγονα, κατά προτίμηση ορεινά, εδάφη– είναι ιδιαίτερα παραγωγική, με αποτέλεσμα ο περιορισμός των αποδόσεων να είναι αναγκαίος για μια καλή Ρομπόλα. Το ίδιο αναγκαία, λόγω του ευοξείδωτου χαρακτήρα της, είναι και η προσοχή στην οινοποίηση, που συνήθως λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Όταν όμως όλα αυτά επιτευχθούν, το κρασί από Ρομπόλα χαρακτηρίζεται από μια «ευρωπαϊκή», ορυκτώδη παρουσία, με μέτριο σώμα και εξαιρετική οξύτητα, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ένα καλό κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη ή –γιατί όχι– ένα Chablis, όταν το κρασί είναι νέο και σε ένα Riesling μετά από λίγα χρόνια!
Εν κατακλείδι, η κομψή Ρομπόλα μπορεί να προσφέρει έναν σοφιστικέ, «gout de terroir» χαρακτήρα, που σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης των γεύσεων θα συγκινήσει σίγουρα τους εραστές της οινικής κουλτούρας και του πολιτισμού.
Πηγή:https://winesofgreece.org/