Ο Σιδερίτης είναι μία ερυθρωπή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και σποραδικά στην Αττική και την Εύβοια. Παίρνει το όνομα του από το ‘σίδερο’ καθώς η φλούδα του είναι πολύ σκληρή. Παρουσιάζει ζωηρή ανάπτυξη, είναι παραγωγική με μεγάλες ρόγες και μεγάλα τσαμπιά. Είναι όψιμη ποικιλία, ευαίσθητη στις ασθένειες αλλά σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία.
Ο Σιδερίτης δίνει τραγανά λευκά κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών λουλουδιών, πράσινων και κίτρινων φρούτων αλλά και λευκού πιπεριού. Το σώμα του εμφανίζεται μέτριο, με μέτριο αλκοόλ και ζωηρή οξύτητα. Συχνά αναμιγνύεται και με άλλες ποικιλίες όπως ο Ροδίτης.
Πηγή:https://winesofgreece.org/