Βικτωρια

Βικτώρια

Γενικά: Η ποικιλία αυτή προήλθε από διασταύρωση των ποικιλιών Cardinal x Afuz Ali. Από το 1972 στη Ρουμανία. Στην Ελλάδα εισήχθηκε το 1984-85 στη Χαλκιδική. Η καλλιέργειά της συνιστάται στους νομούς Καβάλας Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής Πιερίας Κιλκίς, Κερκύρας, Ζακύνθου, Χίου, Λέσβου, Σάμου και στους νομούς της Κρήτης της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας. Η επέκταση της καλλιέργειας της ποικιλίας Victoria οφείλεται στις μεγάλες αποδόσεις και την πρωιμότητα ωρίμανση των σταφυλιών. Τα προβλήματα όμως, ποιότητας που παρουσίασε έχουν ανακόψει τη διάδοση της.

Αμπελογραφικά χαρακτηριστικά: Κορυφή νεαρού βλαστού ανοικτού σχήματος λευκή με ρόδινη περιφέρεια. Φύλλο αναπτυγμένο μέτριο έως μεγάλο, 5κολπο, σφηνοειδές. Έλασμα φύλλου λείο και στις δύο επιφάνειες. Μισχικός κόλπος σχήματος U. Σταφύλι μεγάλου μεγέθους, κωνικό ή κυλινδροκωνικό, μέτρια πυκνό. Ράγα μεγάλη έως πολύ μεγάλη, σφαιρική ή ελλειψοειδής. Φλοιός παχύς ανθεκτικός με κιτρινοπράσινο χρώμα. Σάρκα άγευστη, με μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Γίγαρτα 2-3 ανά ράγα.

Ιδιότητες και καλλιεργητική συμπεριφορά: Ποικιλία μέτρια ζωηρή, πολύ παραγωγική (2-3 σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), πρώιμη. Μορφώνεται σε αμφίπλευρο γραμμικό (συνήθως Royat) και δέχεται κλάδεμα καρποφορίας βραχύ. Ευδοκιμεί σε βαθιά, δροσερά εδάφη, μέσης συστάσεως, αρδευόμενα. Η παραγωγή ξεπερνά τους 4 τόνους ανά στρέμμα. Παρουσιάζει ευαισθησία στο ωίδιο και τον περονόσπορο. Η βιομηχανική ωρίμανση  των σταφυλιών αρχίζει στα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου. Τα σταφύλια είναι επιδεκτικά στην συντήρηση και τη μεταφορά, υστερούν όμως σημαντικά σε ποιότητα σε σχέση με τα σταφύλια των άλλων επιτραπέζιων ποικιλιών και ιδιαίτερα της ποικιλία του Ραζακί.

Πηγή:https://www.antemisaris.gr/