Βηλανα

Βηλάνα

Στην Κρήτη μπορεί να κυριαρχούν τα κόκκινα σταφύλια, αλλά η Bηλάνα είναι η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των λευκών ποικιλιών αμπέλου του νησιού. Λόγω της μακράς οινικής ιστορίας του ένδοξου αυτού νησιού, η Bηλάνα αποτελεί γέφυρα με τα αρχετυπικά λευκά κρασιά της αρχαίας Κρήτης. Η ποικιλία αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή φρέσκων ξηρών λευκών κρασιών, αλλά κάποιοι φιλόδοξοι παραγωγοί κυκλοφορούν μικρές ποσότητες κρασιών υψηλής κατηγορίας, που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι.

Χαρακτηριστικά των κρασιών από Bηλάνα είναι το μέτρια βαθύ κίτρινο χρώμα, η μέτρια ένταση αρωμάτων στη μύτη και στο στόμα (νότες λεμονιού, πορτοκαλιού, αχλαδιού, λουλουδιών, όπως γιασεμί και βοτάνων). Φρέσκα και καλοσχηματισμένα στο στόμα, δεν είναι πολύ ογκώδη και έχουν μέτρια οξύτητα και αλκοόλη. Η Bηλάνα συναντάται κυρίως στις περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου Κρήτης. Χαρακτηριστικά δείγματα από το Ηράκλείο έχουν τη γεωγραφική ένδειξη ΠΟΠ Πεζά (αποκλειστικά από Bηλάνα), ενώ από το Λασίθι την ένδειξη ΠΟΠ Σητεία (όπου η B ηλάνα αναμειγνύεται με το θραψαθήρι). Η αφθονία της Bηλάνας επιτρέπει στους περισσότερους καλλιεργητές να πειραματιστούν, οπότε η ποικιλία συνδυάζεται με άλλες γηγενείς της Ελλάδας (π.χ. οι Mαλβαζία και Ασύρτικο) ή και διεθνείς.

Η Bηλάνα δίνει μαλακά, ελκυστικά και ευκολόπιοτα λευκά κρασιά, ιδανικά για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες. Ο χαρακτήρας τους ταιριάζει με τραπέζια πολλών διαφορετικών πιάτων, απλών ή και σύνθετων, κάτι που απολαμβάνουν οι Κρητικοί. Τα κρασιά από Bηλάνα προορίζονται συνήθως για άμεση κατανάλωση, έως και μέσα σε τρία χρόνια από την εσοδεία τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, βελτιώνονται στη φιάλη για πέντε χρόνια ή περισσότερο.

Πηγή:https://winesofgreece.org/