Παλαιά ποικιλία οινοποιίας, η καλλιέργεια της οποίας ήταν γνωστή από τον 12ο αιώνα. Πιθανόν είναι ελληνικής προέλευσης που διαδόθηκε στις άλλες αμπελουργικές χώρες. Κατά μία άλλη εκδοχή προέρχεται από την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη (Dimyat), απ’ όπου μεταφέρθηκε από Έλληνες στη Θράκη και αργότερα διαδόθηκε στη σημερινή Βουλγαρία και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες .
Η ονομασία Ζουμιάτικο προέρχεται από την ελληνική λέξη «ζουμίν», όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Πρόδρομος (Πτωχοπρόδρομος). Αναφέρεται και ως Νταμιάτ, Ντιμιάτ, Διμιάτ, Dimyat, Smederevka. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στη Θράκη και τη Μακεδονία (1.500 στρ. περίπου) και χρησιμοποιείται ]τόσο στην οινοποιία όσο και για επιτραπέζια χρήση. Η καλλιέργειά της επιτρέπεται στα αμπελουργικά διαμερίσματα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πηγή:https:http://www.keosoe.gr