Τα σοκολατένια γλυκά θέλουν δίπλα τους κόκκινα γλυκά ενισχυμένα κρασιά, κατά προτίμηση Μαυροδάφνη, Port, Μαδέρα, Μαρσάλα. Η σοκολάτα είναι πληθωρική, έντονη, λίγο πικρή, και αναζητά τη συντροφιά κρασιών με ένταση, πλούτο και πολυπλοκότητα. Η πικρή αίσθηση της σοκολάτας ταιριάζει με τις τανίνες του ερυθρού γλυκού κρασιού.
Τα γλυκά με κρέμα, όπως μιλφέιγ ή ένα κλασικό γαλακτομπούρεκο, κάνουν καλό γάμο με λευκά γλυκά κρασιά, γεμάτα, πλούσια, χωρίς έντονη οξύτητα, όπως είναι τα Μοσχάτα.
Θα ταιριάξουμε τα γλυκά με κρέμα και λευκά φρούτα με ένα κρασί ημίγλυκο ή ένα Μοσχάτο Άστι, όσο γι’ αυτά με τα κόκκινα φρούτα θα κάνουν καλή παρέα με ημίγλυκα κρασιά ροζέ ή κάποια αφρώδη ημίγλυκα ροζέ
Τα σιροπιαστά γλυκά, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, θέλουν δίπλα τους παλαιωμένα Vinsanto, που έχουν καλή οξύτητα και ισορροπούν με τη γλύκα και τα αρώματα των ξηρών καρπών.