Οι περισσότεροι θα σπεύσουν να απαντήσουν ότι το ψάρι συνοδεύεται από λευκό κρασί. Αλλά όπως όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια μεταξύ τους, έτσι και τα κρασιά που τα συνοδεύουν οφείλουν να προσαρμόζονται τόσο στα διαφορετικά είδη όσο και στους τρόπους ψησίματος.
-
Ο γαύρος και η μαρίδα, που συνήθως γίνονται τηγανητά, ταιριάζουν πολύ με λευκά κρασιά όπως Ρετσίνα, Μοσχοφίλερο και Ρομπόλα.
-
Η σαρδέλα και το μπαρμπούνι, που είναι πιο λιπαρά ψάρια και γίνονται πολύ νόστιμα και στο τηγάνι και στη σχάρα, ζητούν λευκά κρασιά με υψηλή οξύτητα, όπως Ασύρτικο και Ρομπόλα.
-
Το λαβράκι, η τσιπούρα και το φαγκρί συνδυάζονται αρμονικά με λευκά, αρωματικά κρασιά που δεν περνάνε από βαρέλι, όπως η Μαλαγουζιά.
-
Ο ροφός και η συναγρίδα, από την άλλη, αγαπούν τα λευκά κρασιά που έχουν περάσει από βαρέλι και έχουν πιο γεμάτο σώμα, όπως το Ασύρτικο και το Chardonnay, ενώ συνοδεύονται εξαιρετικά και από μια ρετσίνα καλής ποιότητας.