Χοιρινο

Χοιρινό με μοσχάτο κρασί

Υλικά

  • 1200 γρ. χοιρινό από μπούτι, χωρίς κόκαλο, σε κύβους των 3 - 4 εκ.
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • το λευκό μέρος από 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 400 γρ. φρέσκα άσπρα μανιτάρια, σε φετάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού κρασί μοσχάτο
  • 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (τα φύλλα, ψιλοκομμένα) ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε τους κύβους χοιρινού σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το βαλσαμικό ξύδι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο και τα μανιτάρια για 4 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά

Αδειάζουμε όλο το μίγμα της κατσαρόλας σε ένα βαθύ μπολ, το κρατάμε στην άκρη, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τους κύβους του χοιρινού, στραγγισμένους από το ξύδι, και τους σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε, και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, το αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 1 - 1½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό ή τόσο ώστε να καλυφθεί το κρέας. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και αφήνουμε το μίγμα να πάρει μια βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, με ανοιχτή την κατσαρόλα. Στη συνέχεια, τη σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 - 40 λεπτά, ώσπου το κρέας να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μίγμα πράσου - μανιταριών, που έχουμε σοτάρει νωρίτερα, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΡΟΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΙΚΡΙΣΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ


Πηγή: https://www.dimitrisskarmoutsos.gr