Αν και οι επιδράσεις του αλκοόλ μπορούν να γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον οργανισμό, υπάρχουν κάποια όργανα που επηρεάζονται και επιβαρύνονται περισσότερο από κάποια άλλα. Ποια είναι αυτά και με ποιο τρόπο το αλκοόλ επιδρά στον οργανισμό σου, ακόμα και στην εξωτερική σου εμφάνιση;
Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό στον εγκέφαλο, που είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος. Μπορεί αρχικά να σου προκαλέσει ένα αίσθημα ευφορίας, αλλά αυτό διαρκεί για λίγο και συνήθως ακολουθείται από κατάθλιψη.
Η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να προκαλέσει απώλεια μνήμης και διανοητικά προβλήματα.
Επίσης, το αλκοόλ «κλέβει» νερό από τον εγκέφαλο, γι’ αυτό και στις περιπτώσεις που έχεις πιεί πολύ, όταν το σώμα ξεκινά το μεταβολισμό του αλκοόλ, μπορεί να αισθανθείς ζαλάδα και πονοκέφαλο.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καταπονεί την καρδιά, προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) και με τον καιρό να εξασθενήσει τους καρδιακούς μύες. Αυτό είναι γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου σε αυτές τις παθήσεις, όπως είναι οι άνδρες άνω των 40 και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ακόμα και αν κάποιος πάσχει από κάποια καρδιακή πάθηση, μπορεί να καταναλώνει αλκοόλ συγκρατημένα, με την προϋπόθεση ότι έχει συμβουλευτεί το γιατρό του και το αλκοόλ δεν επηρεάζει τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. Πιστεύεται ότι το αλκοόλ, και όχι κάποιο συγκεκριμένο ποτό, είναι υπεύθυνο για το 75% των καρδιο-προστατευτικών επιδράσεων των αλκοολούχων ποτών. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών την ημέρα για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες δεν επιδεινώνει τις καρδιακές παθήσεις.
Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτίες, κράμπες, κοιλιακούς πόνους και διάρροια.
Η κατανάλωση τροφής πριν ή κατά τη διάρκεια επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν και να δείχνουν «ματωμένα». Επηρεάζει επίσης τα σήματα που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο, η όραση θολώνει και γίνεται δυσκολότερο να κρίνεις τις αποστάσεις και τις ταχύτητες.
Για το λόγο αυτό, σε πολλά τροχαία εμπλέκονται είτε οδηγοί είτε πεζοί, με υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους.
Μετά από αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να διαπιστώσεις ότι σου είναι πιο δύσκολο να ακούσεις τους ήχους ή να εντοπίσεις την πηγή τους. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να αντιδράσεις σωστά σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Αυτός εξάλλου, είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνουν τόσα ατυχήματα με πεζούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την εμφάνιση τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών. Η συστηματική κατανάλωση αφυδατώνει το σώμα και το δέρμα. Αυτό γίνεται γιατί εμποδίζει την απελευθέρωση αντι-διουρητικών ορμονών και τα νεφρά αποβάλλουν υπερβολική ποσότητα νερού. Επίσης, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα και καταλήγουν στην εμφάνιση αντιαισθητικών φλεβών στη μύτη και τα μάγουλα. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή σου παίζει και ο καλός ύπνος, και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αλκοόλ εμποδίζει τον ύπνο REM (Rapid Eye Movement), που είναι η πιο σημαντική φάση του ύπνου, στερώντας σου έτσι τη δυνατότητα να ξεκουραστείς σωστά. Πρόσθεσε σε αυτά και την άσχημη αναπνοή, γιατί μπορεί το συκώτι να μεταβολίζει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, ωστόσο το 5-10% αποβάλλεται από τα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή.
Πηγή: http://www.apolafste.ypefthina.gr