Η χρήση άγριων σταφυλιών στην παραγωγή οινοπνευματωδών ποτών έχει πιστοποιηθεί στην Κίνα περίπου 9000 χρόνια πριν.
Το 1995, μια κοινή αρχαιολογική ομάδα Κινέζων και Αμερικάνων, διερεύνησε τους δύο αρχαιολογικούς χώρους 20 χλμ. Βορειοανατολικά του Rizhao και ανακάλυψε τα υπολείμματα ποικιλίας των αλκοολούχων ποτών , συμπεριλαμβανομένων κρασί από σταφύλι, κρασί από ρύζι και πολλά μικτά ποτά. Από τις περίπου διακόσιες κεραμικές γλάστρες που ανακαλύφθηκαν στις εγκαταστάσεις, επτά χρησιμοποιήθηκαν ειδικά για κρασιά σταφυλιών Η κατανάλωση κρασιού που ήταν σε άνθηση την εποχή του Χαλκού, αντικαταστάθηκε από την κατανάλωση μιας σειράς άλλων αλκοολούχων ποτών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 130 και του 120 π.Χ. ένας Κινέζος απεσταλμένος της δυναστείας των Χαν (206 π.Χ. - 220 μ.Χ.) με το όνομα Ζανγκ Κιαν άνοιξε διπλωματικές σχέσεις με πολλά βασίλειο της Κεντρικής Ασίας , μερικά από τα οποία παρήγαγαν κρασί. Μέχρι τα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., οι απεσταλμένοι του Han είχαν φέρει σπόρους σταφυλιών.
Στην εποχή των Τριών Βασιλείων (220-280 μ.Χ.), ο αυτοκράτορας Wei Cao Pi σημείωσε ότι ο οίνος σταφυλιών "είναι πιο γλυκός από ό, τι ο οίνος που παρασκευάζεται από δημητριακά με ζυμώσεις και σπόρους." Σταφύλια συνέχισαν να αναπτύσσονται στις ακόλουθες αιώνες, κυρίως στη βορειοδυτική περιοχή της Gansu , αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή κρασιού σε μεγάλη κλίμακα. Το κρασί παρέμεινε έτσι ένα εξωτικό προϊόν γνωστό από λίγους ανθρώπους.
Πηγή:https://en.wikipedia.org/wiki/Wine_in_China