Οι Σημιτικοί λαοί της ανατολικής Μεσογείου ήρθαν νωρίς σε επαφή με το κρασί. Οι Φοίνικες ήταν ξακουστοί οινοποιοί αλλά και έμποροι: φοινικικοί κρασοαμφορείς έχουν βρεθεί σχεδόν σε κάθε περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου. Η Τύρος ήταν από τα πρώτα μεγάλα κέντρα θαλάσσιου οινεμπορίου. Χαρακτηριστικό της εξάπλωσης του κρασιού στην περιοχή αυτή είναι και οι συχνές αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη. Σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης (ΙΧ 20.21), ο πρώτος αμπελουργός και οινοποιός ήταν ο Νώε. Ήπιε χυμό σταφυλιών τον οποίο είχε αφήσει εκτεθειμένο και μέθυσε. Αναφέρεται επίσης ότι με το που στράγγισαν τα νερά του κατακλυσμού «ήρξατο Νώε άνθρωπος γεωργός γης και εφύτευσεν αμπελώνα» (Γένεσις, θ' 20).
Οι Φοίνικες αρχίζουν το εμπόριο σε όλη την Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής(Ισραήλ στις μέρες μας) και το επεκτείνουν μέσω θαλάσσης από την βόρεια Αφρική μέχρι σημεία στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τότε έφεραν μαζί τους και το κρασί-που το μετέφεραν σε κεραμικά αγγεία-καθώς και τα αμπέλια. Κατά την διάρκεια αυτών των ταξιδιών οι Φοίνικες συναντούν τους Εβραίους, οι οποίοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν το κρασί για να σηματοδοτήσουν τις θρησκευτικές τελετουργίες τους.
Πηγή:https://en.wikipedia.org/wiki/Wine_in_China