Στον Μεσαίωνα , το κρασί ήταν το συνηθισμένο ποτό όλων των κοινωνικών τάξεων στο νότο, όπου καλλιεργούσαν τα σταφύλια. Στο βορρά και στο ανατολικό τμήμα, όπου οι καλλιέργειες σταφυλιών ήταν λίγες, η μπύρα ήταν το συνηθισμένο ποτό τόσο των κοινών θνητών όσο και των ευγενών. Το κρασί εξήχθη στις βόρειες περιοχές, αλλά λόγω των σχετικά υψηλών τιμών του σπάνια κατανάλωναν οι κατώτερες τάξεις. Οι Βενεδικτίνοι μοναχοί έγιναν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Πορτογαλία , μια χώρα με μια από τις παλαιότερες παραδόσεις κρασιών, δημιούργησε το πρώτο σύστημα ονομασιών στον κόσμο.
Οι ευγενείς σε κάθε γεύμα είχαν ποικιλίες από κόκκινα και λευκά κρασιά. Για να αντισταθμιστούν τα αποτελέσματα της πολύ κατανάλωσης οινοπνεύματος, το κρασί συχνά αραιώνεται με νερό σε αναλογία τεσσάρων ή πέντε μερών νερού και ενός κρασιού.
Πηγή:https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_wine