Μερικές από τις πρώτες οινοποιήσεις στον κόσμο συνέβησαν στην Περσία και η Περσική Αυτοκρατορία ήταν γνωστή για τα κρασιά της. Ορισμένοι πιστεύουν - αν και υπάρχουν λίγες ενδείξεις - ότι το περσικό σταφύλι Shirazi είναι ο πρόγονος του σύγχρονου Syrah / Shiraz
Στην Αριανή εποχή (το πρώτο μέρος της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και μετά), λέγεται ότι με το κρασί που του δόθηκε από τον προφήτη Ζαρατούστρα, ο βασιλιάς Vishtaspa είδε το Θεό σε ένα όραμα και έτσι έγινε ο πρώτος προσήλυτος του Προφήτη.
Οι αρχαίοι Πέρσες τρομοκρατούσαν τους Έλληνες γείτονές τους πίνοντας το κρασί τους χωρίς νερό. Οι Έλληνες θεωρούσαν το ανέπαφο κρασί επικίνδυνο και βάρβαρο.
Ο Ηρόδοτος αναφέρει " Από όλες τις ημέρες συνηθίζουν να γιορτάζουν πιο πολύ οι Πέρσες την επέτειο των γενεθλίων τους. Τη μέρα αυτή θεωρούν δικαίωμά τους να στρώνουνε πιο πλούσιο τραπέζι από τις άλλες. Τότε οι πλούσιοι βάζουν στο φούρνο ολόκληρο ένα βόδι, ένα άλογο, μια καμήλα κι ένα γομάρι, και στρώνουν μ' αυτά το τραπέζι τους· οι φτωχοί βάζουν στο τραπέζι τους μικρά ζώα. Το κυρίως φαγητό τους δεν είναι πολύ, τρώνε όμως πολλά επιδόρπια, και όχι όλα μαζί, αλλά λίγα λίγα. Γι' αυτόν το λόγο λένε οι Πέρσες για τους Έλληνες ότι σηκώνονται από το τραπέζι πεινασμένοι, γιατί ύστερα από το φαγητό δεν τους σερβίρεται τίποτε ξεχωριστό, κι αν τύχει και τους σερβιρίσουν, ε τότε δε σταματούν να τρώνε. Πίνουν πολύ κρασί οι Πέρσες, και δεν τους επιτρέπεται να κάνουν εμετό ούτε να κατουρήσουν μπροστά στους άλλους. Αυτά τα έθιμα τα κρατούν. Από την άλλη μεριά συνηθίζουν να συζητούν τα πιο σοβαρά τους ζητήματα μεθυσμένοι. Το συμπέρασμα, που ύστερα από τη συζήτηση θα τους φανεί σωστό, αυτό το ίδιο, την επομένη μέρα που είναι ξεμέθυστοι, το φέρνει πάλι στη μέση ο οικοδεσπότης του σπιτιού, όπου συμβαίνει να είναι μαζεμένοι και να συζητούν. Αν τύχει και τους αρέσει και τώρα που είναι νηφάλιοι, το βάζουνε σε πράξη, αν δεν τους αρέσει, το απορρίπτουν. Αν πάλι τύχει την πρώτη απόφαση να την έχουν πάρει ξεμέθυστοι, την ξανασυζητούν και μεθυσμένοι."
Η προέλευση του ονόματος Syrah προέρχεται από ένα από το ομώνυμο της -. Σιράζ. Επειδή το Σιράζ, μια πολύ παλιά πόλη του Ιράν, παράγει το γνωστό κρασί Shirazi, μύθοι υποστηρίζουν το σταφύλι Syrah προέρχεται από το Σιράζ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ροδανό. Τουλάχιστον δύο σημαντικές διαφορετικές εκδοχές του μύθου, δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις για το πώς η ποικιλία υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε από το Σιράζ στο Ροδανό. Στη μια εκδοχή, οι Φωκαείς μπορεί να έφεραν το Syrah / Shiraz στην αποικία τους γύρω από τη Μασσαλία (γνωστή τότε ως Massilia), που ιδρύθηκε γύρω στο 600 π.Χ. από τους Έλληνες. Το σταφύλι αργότερα θα πάει στον βόρειο Ροδανό, ο οποίος ποτέ δεν αποικίστηκε από τους Φωκαείς.
Ο μύθος που συνδέει το Syrah με την πόλη Σιράζ του Ιράν μπορεί, ωστόσο, να είναι γαλλικής προέλευσης.