Στα οινοποιεία χρησιμοποιούνται πολλών τύπων αντλίες, η κατασκευή των οποίων πρέπει απαραιτήτως να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα
Οι εμβολοφόροι αντλίες είναι ένας παραδοσιακός τύπος αντλίας για οινοποιεία. Απαιτούν μικρή συντήρηση, έχουν μακρό χρόνο ζωής και δεν επηρεάζονται από την παρουσία ξένων υλών στο κρασί. Έχουν επίσης καλή απορροφητική ικανότητα και απόδοση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλα τα είδη των εργασιών ιδιαίτερα όταν υπάρχει σημαντική υψομετρική διαφορά. Οι εμβολοφόρες αντλίες των οινοποιείων κατεργάζονται μέχρι 5000 γαλόνια/h (1 γαλλόνι = 3,7 lit)Η χρήση τους συνιστάται κυρίως για την μεταφορά των γλευκών που βρίσκονται ή όχι σε ζύμωση, σε αντιδιαστολή με τις φυγοκεντρικές αντλίες οι οποίες θεωρούνται ακατάλληλες για ζυμούμενα υγρά αφ' ενός μεν λόγω παρεμβολής του ατμοσφαιρικού αέρα, αφ' ετέρου δε λόγω του σχηματιζόμενου CO2.
Oι φυγοκεντρικές αντλίες είναι ευρύτατα διαδεδομένες και έχουν ιδιαίτερα επιτυχή χρήση λόγω υψηλής απόδοσης και συνεχούς λειτουργίας κυρίως για αναρρόφηση καθαρών υγρών όπως π.χ H2O, κρασί, θειωμένο γλεύκος κ.λ.π., οπότε η απορρόφηση είναι συνεχής χωρίς παρεμβολή αερίων και κατά συνέπεια με την μέγιστη απόδοση. Οι αντλίες αυτές κατασκευάζονται με ένα αριθμό από τροποποιήσεις και τοποθετούνται είτε πάνω σε τροχοφόρους βάσεις είτε εγκαθίστανται σε σταθερή βάση όπως π.χ. στις δεξαμενές. Ο έλεγχός τους γίνεται με βαλβίδες εισόδου και εξόδου.
Οι μηχανικές και περιστροφικές αντλίες που έχουν εξωτερική εμφάνιση παρόμοια των φυγοκεντρικών, χρησιμοποιούνται ευρέως σε σύγχρονα οινοποιεία.