Αποβοστρυχωτης

Αποβοστρυχωτής

Ο αποβοστρυχωτής είναι ένα σύνθετο μηχάνημα με το οποίο έχει την επιλογή ο οινοποιός να απομακρύνει τους βόστρυχους από τα επόμενα στάδια οινοποίησηςσυνδυάζεται συνήθως με σπαστήρα ( στο κάτω μέρος). Όπως βλέπουμε στη πάρα πάνω εικόνα αποτελείται από ένα διάτρητο κύλινδρο ( ώστε να μπορούν να περάσουν μόνον οι ράγες), ο οποίος περιστρέφεται αντίθετα από τον κεντρικό άξονα. Ο κεντρικός άξονας φέρει ελάσματα με διάταξη ελικοειδή έτσι ώστε να διευκολύνεται η προώθηση των βοστρύχων προς την έξοδο. Καθώς το μηχάνημα είναι σε λειτουργία τα σταφύλια εισέρχονται από την σταφυλοδόχο στο πάνω μέρος,στη συνέχεια προωθούνται μέσα στον διάτρητο κύλινδρο ο οποίος καθώς περιστρέφεται και λόγω της φυγοκέντρου δύναμης,εκτινάσσει τις ράγες από τις οπές ενώ οι αποραγγισμένοι βόστρυχοι παραλαμβάνονται από τον κεντρικό άξονα και εξέρχονται στο τέλος της διαδρομής. Οι ράγες και το γλεύκος συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος του αποβοστρυχωτή όπου υπάρχει ο σπαστήρας (δύο κίλυδνροι συνήθως πλαστικοποιημένοι οι οποίοι κινούνται αντίθετα, με δυνατότητα ρύθμισης της απόστασης μεταξύ τους).

Ο οινοποιός έχει την επιλογή ρύθμισης της ταχύτητας περιστροφής του κυλίνδρου στο βαθμό πού να διαχωρίζονται οι ράγες από τους βόστρυχους χωρίς να προκαλούνται τριβές των βοστρύχων με αποτέλεσμα την διάλυση ανεπιθύμητων συστατικών. Ο αποβοστρυχωτής είναι απαραίτητος στην ερυθρή οινοποίηση, ενώ στη λευκή οινοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ επιλογή.

Πλεονεκτήματα

  • Στην ερυθρή οινοποίηση είναι απαραίτητο, γιατί απομακρύνει τους βόστρυχους ( οι οποίοι με τις χορτώδεις και ταννικές ουσίες μπορεί να υποβαθμίσουν τη ποιότητα του ερυθρού οίνου, συνήθως έχουν πικρή και έντονα ταννική γεύση),καθώς ακολουθεί ζύμωση και εκχύλιση των χρωστικών και ταννινών από τους φλοιούς των ραγών.
  • Στην λευκή οινοποίηση επίσης, αποφεύγεται η επαφή του παραγόμενου γλεύκους με τους βοστρύχους και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα διάλυσης των στερεών συστατικών στο γλεύκος.
  • Στη λευκή οινοποίηση αυξάνεται η χωρητικότητα των ασυνεχών πιεστηρίων και μειώνεται ο χρόνος επεξεργασίας.

Μειονεκτήματα

Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη ταχύτητα περιστροφής του κυλίνδρου δύο είναι τα πιθανά προβλήματα:

  • Η ταχύτητα είναι μεγάλη: τότε η βίαιη εκτίναξη των σταφυλιών στο εσωτερικό του κυλίνδρου μπορεί να προκαλέσει θραύση μικρών τμημάτων των βοστρύχων τα οποία θα περάσουν στο σταφυλοπολτό, επίσης έχουμε διάλυση ανεπιθύμητων συστατικών λόγω μηχανικής καταπόνησης.
  • Η ταχύτητα είναι μικρή: τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μη γίνει καλός διαχωρισμός και να έχουμε απόρριψη ραγών μαζί με τους βόστρυχους. Επίσης απαιτείται ρύθμιση της απόστασης των κυλίνδρων του σπαστήρα, ώστε να έχουμε ήπια θραύση των ραγών.
Σε κάθε περίπτωση ο οινολόγος είναι υπεύθυνος για τις ρυθμίσεις αυτές, σε συνάρτηση με τη ποικιλία των σταφυλιών που οινοποιεί.


Πηγή:https://docplayer.gr/9547596-Oi-stafylodohoi-einai-kataskeyasmenes-apo-anoxeidoto-metallo-asi-304-i-316.html