Σταφυλοδοχος

Σταφυλοδόχος

Οι σταφυλοδόχοι είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο μέταλλο (asi 304 ή 316). Το μέγεθός τους κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του οινοποιείου και είναι προσαρμοσμένο στη ποσότητα παραλαβής των σταφυλιών ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή ροή οινοποίησης. Πρόκειται για μεγάλους συλλέκτες οι οποίοι μπορεί και να διαθέτουν σύστημα ζύγισης των σταφυλιών.τοποθετούνται συνήθως στο επίπεδο πρόσβασης των αυτοκινήτων ώστε να διευκολύνεται το άδειασμα των σταφυλιών. Έχουν συνήθως κωνικό σχήμα και διαθέτουν ατέρμονες κοχλίες ( ένα ή δύο) για τη μεταφορά των σταφυλιών στο σημείο εξόδου στο κάτω μέρος της σταφυλοδόχου. Κάτω από τους κοχλίες υπάρχει σύστημα στράγγισης έτσι ώστε το γλεύκος που παράγεται από το βάρος των υπερκείμενων σταφυλιών να απομακρύνεται, για να αποφεύγονται ανεπιθύμητες ζυμώσεις. Πολλές φορές διαθέτουν και σύστημα ψύξης έτσι ώστε να αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη παραμονή των σταφυλιών. Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί, είναι ο σχηματισμός γέφυρας σταφυλιών, δηλαδή κατά τη μετακίνηση των σταφυλιών από τους ατέρμονες κοχλίες προς την έξοδο, τα υπερκείμενα σταφύλια σταθεροποιούνται και δεν παραλαμβάνονται από τους ατέρμονες κοχλίες με συνέπεια να απαιτείται χειρονακτική εργασία για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των σταφυλιών. Οι διπλοί ατέρμονες κοχλίες συνήθως αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα. Ο χρόνος παραμονής των σταφυλιών στη σταφυλοδόχο πρέπει να είναι ελάχιστος και να αποφεύγεται η σύνθλιψη των σταφυλιών. Τα σταφύλια από τη σταφυλοδόχο προωθούνται στο επόμενο στάδιο, που μπορεί να είναι ο αποβοστρυχωτής ή η αντλία σταφυλοπολτού.

Πλεονεκτήματα

  • Ελαχιστοποιείται ο χρόνος εκφόρτωσης των σταφυλιών.
  • Εξασφαλίζεται η ομαλή ροή της οινοποίησης.
  • Διευκολύνεται η ποιοτική αξιολόγηση από τον οινολόγο της γενικής εικόνας των σταφυλιών που παραλαμβάνονται.
  • Μειώνεται το κόστος διαχείρισης της ποσότητας των σταφυλιών που παραλαμβάνονται στο οινοποιείο.
  • Δυνατότητα ζύγισης.
  • Προσωρινή αποθήκευση των σταφυλιών για αντιμετώπιση προβλημάτων ( βλαβών).

Μειονεκτήματα

  • Καταλαμβάνουν χώρο στο οινοποιείο.
  • Υπάρχει κίνδυνος αύξησης της θερμοκρασίας των σταφυλιών και ανεπιθύμητων ζυμώσεων.
  • Πολλές φορές απαιτείται χειρονακτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων προώθησης των σταφυλιών
  • Δεν μπορεί να γίνει διαλογή και απομάκρυνση προσβεβλημένων σταφυλιών.


Πηγή:https://docplayer.gr/9547596-Oi-stafylodohoi-einai-kataskeyasmenes-apo-anoxeidoto-metallo-asi-304-i-316.html