Χωρος Οινοποιειου

Χώρος Οινοποιείου

Η κατασκευή ενός οινοποιείου δεν γίνεται οπουδήποτε και στην τύχη. Πρέπει να προηγηθεί εμπεριστατωμένη οικονομοτεχνική μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της κάθε είδους συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Οι κυριότεροι όροι που πρέπει να πληροί ένα οινοποιείο είναι:

  • Να βρίσκεται κοντά στους αμπελώνες για να έχει χαμηλότερο κόστος μεταφοράς
  • Να υπάρχει άφθονο νερό στην περιοχή τόσο για την καθαριότητα που είναι απαραίτητος παράγοντας για την τροφοδοσία των ψυκτήρων.
  • Να είναι χτισμένο σε έδαφος επικλινές για την αποχέτευση του νερού που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό.
  • Να βρίσκεται κοντά σε δρόμο ώστε να μπορούν να έρχονται εύκολα τα φορτία των σταφυλιών και να φεύγουν τα δοχεία του οίνου που θα παράγεται.
  • Να μην υπάρχουν κοντά εργοστάσια ή βιοτεχνίες ή γενικά χώροι απ' όπου αναδίδονται δυσάρεστες οσμές (κατασκευή μπριγκέτων λιγνίτη, πτηνοτροφία, βυρσοδεψεία κ.α.)
  • Να βρίσκεται σε κάποια απόσταση από την πόλη.
  • Να έχει προσανατολισμό τέτοιο ώστε να είναι δυνατός ο καλός αερισμός.
  • Να υπάρχει δυνατότητα βοηθητικών χώρων και άνετο παρκάρισμα των οχημάτων.
  • Να υπάρχουν μεγάλες αίθουσες για την τοποθέτηση των μηχανημάτων οι οποίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με το υπόγειο όπου συνήθως εγκαθίστανται τα βαρέλια και γίνεται η παλαίωση του κρασιού