Αρχική Ποικιλίες
Με πιθανή περιοχή καταγωγής του τη Βόρεια Αφρική, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας φυτεύτηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα....
Αν κάποιος ψάχνει μια ελληνική ποικιλία που να υπόσχεται να δροσίσει και να φρεσκάρει, προσφέροντας ταυτόχρονα έναν πρωτόγνωρο για μεσογειακή χώρα εξωτισμό, το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο ...
Ποικιλία του βορειοελλαδικού χώρου, η Νεγκόσκα –ή ποπόλκα Ναούσης, όπως είναι επίσης γνωστή– αποτελεί άλλη μια ψηφίδα στο μοναδικό μωσαϊκό των γηγενών ποικιλιών...
Το νέο οινικό πρόσωπο της Ελλάδας έχει οδηγήσει στην αλλαγή του προφίλ πολλών γηγενών ποικιλιών. Μια από αυτές –και μάλιστα από τις πλέον ανεξερεύνητες– είναι η Ντεμπίνα...
Το όνομα του –Ξινόμαυρο– προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, αν και στην πράξη, οι φλούδες των ρωγών του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε χρωστικές
Ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών της Ελλάδας είναι ανεξάντλητος, παρότι πολλές από αυτές τις ποικιλίες κινδυνεύουν ή κινδύνεψαν με εξαφάνιση. Ένα τέτοιο αξιόλογο παράδειγμα είναι η κρητική ποικιλία Πλυτό...
Από τις πλέον σημαντικές και διαδεδομένες ποικιλίες επιτραπέζιας χρήσης, μικρασιατικής προέλευσης, καλλιεργείται συστηματικά στις περισσότερες αμπελουργικές χώρες ...
Το γεγονός ότι ο Ροδίτης είναι η πλέον πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία και παράλληλα η βάση για εκατοντάδες «απλά» και καθημερινά –ή και λιγότερο «απλά»– λευκά κρασιά...
Η ονομαστική ομοιότητα, καθώς και η καλλιέργειά της στα νησιά του Ιονίου (κοντά στην Ιταλία), έκανε κάποιους ναι υποστηρίζουν ότι η ποικιλία Ρομπόλα είναι...
Άγνωστης προέλευσης ποικιλία, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στο νομό Χανίων, όπου μέχρι πρόσφατα αποτελούσε την κύρια ποικιλία οινοποιίας...
Η ιστορική λευκή ποικιλία Σαββατιανό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πολυφυτεμένες του ελληνικού αμπελώνα. Μόνο του ή συμμετέχοντας σε χαρμάνια –και πολλών οίνων ΠΓΕ– είναι υπεύθυνο...